Misschien ben je een starter op de arbeidsmarkt, of misschien ben je na al die jaren werken weer eens toe aan verandering en besluit je te stoppen. In beide gevallen wil je waarschijnlijk weer opzoek naar nieuw werk. Nu is het natuurlijk een mogelijkheid om voor jezelf te beginnen, maar wie die stap niet wil zetten zal snel weer uitkomen bij een baan bij een ander bedrijf. Nadat je een vacature heb gevonden en een motivatiebrief hebt gestuurd, komt het belangrijkste deel van je sollicitatie: het sollicitatiegesprek. Of je dit nou al heel vaak hebt gedaan, of het één van je eerste gesprekken is: solliciteren blijft spannend. Hierbij drie tips om zelfverzekerd naar een sollicitatiegesprek te gaan.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek goed uit waar het bedrijf waarbij je gaat solliciteren voor staat. Kijk naar hun doelen en bedrijfscultuur, hun normen en waarden. Sommige bedrijven zijn gemoedelijk terwijl anderen het uiterste van je vragen. Als je eenmaal hebt uitgevonden wat voor bedrijf het is, kijk dan of het ook echt bij je past. Ben jij snel tevreden terwijl het bedrijf streeft naar het hoogst haalbare? Misschien is het dan toch niet de juiste match. Pas je juist goed bij het bedrijf? Gebruik deze kennis dan tijdens het sollicitatiegesprek om ook je werkgever hiervan te overtuigen.

Kleding

Kleding maakt de man. Of je het nou wil of niet, de kleding die je draagt zegt iets over je. Het straalt uit wat je persoonlijkheid is en beïnvloed de eerste indruk die je achterlaat. Als jij in een joggingbroek en vet haar komt aanlopen, zal je onverzorgd, slordig en lui overkomen. Waarschijnlijk niet de indruk die jij achter wil laten bij je toekomstige werkgever. Kies één van die mooie colberts uit je kast of doe een volledig pak aan. Solliciteer je bij een wat informeler bedrijf? Kies dan voor een mooi overhemd, te netjes aankomen is ook weer niet ideaal.

Oefen

Hoe meer je iets oefent, hoe beter je erin wordt. Je scoort ok niet de eerste keer dat je gaat voetballen en om een muziekinstrument bespelen echt goed onder de knie te krijgen ben je jaren bezig. Natuurlijk wil je geen jaren oefenen met solliciteren, maar een beetje oefening kan geen kwaad. Wees daarom ook niet teleurgesteld als je nog geen baan hebt na je eerste gesprek. Zie dit als een leermoment. Vraag vooral om feedback van je sollicitatie, vaak kunnen ze aangeven wat je sterkere en minder sterkere punten waren. Ook kan je een oefen sollicitatie doen, met bijvoorbeeld je partner. Laat deze je een aantal vragen stellen die je ook in een sollicitatie kan verwachten. Zo heb je daar vast een goed lopend antwoord voor klaar staan!