Eind januari, buiten is het mistig en koud. Dé tijd om na te denken over je tuin!

De start van de winter is het moment om na te denken over je buitenruimte. Wat wil je veranderen, en wat kan er beter voor komend jaar? Tijd om een afvalcontainer te huren en dat oude tuinmeubilair en bloempotten weg te gooien? En welke nieuwe bloemen en planten zullen goed staan in de tuin?

De tuin is een verlenging van je huis, en moet daarom picture-perfect zijn! Met wat goede tips, krijg je dat eenvoudig gedaan.

1. Versier de randen

Nu je er over na denkt, hoe ziet je tuin afscheiding er momenteel uit? Er is niets mis met een standaard Gamma tuinhek, maar veel levendigheid zit er niet in en ze springen toch wel erg in het oog. Kijk eens zorgvuldig uit het raam, en stel je alternatieven voor. Misschien doet een likje verf al wonderen. Misschien heeft je voortuin wel helemaal geen harde afscheiding nodig, maar is een verhoogd plateau die overvloeit in de openbare ruimte wel voldoende.

2. Groene randen

Wees eens eerlijk: kunnen je groene hagen er echt nog mee door, of waren ze met name leuk voor de lichtjes met de kerst? Ook al zijn het stugge planten, ook je hagen hebben wat liefde nodig. Zagen ze er deze zomer nog goed uit? Als je het niet zeker weet, kan eens opnieuw beginnen geen kwaad.

3. Snoeien

Je kan, zonder geld uit te geven, een hele nieuwe look maken in je tuin door ’s winters zorgvuldig te snoeien. Hagen en klimplanten kan je een hele nieuwe vorm knippen. Zorg wel dat het geheel samenhangend blijft. Snoeien beïnvloed natuurlijk ook de groei van de plant. Daardoor kan je bedenken welke verschillen je door de seizoenen heen ervaart, door verschillende kleuren bladeren,  vormen van het blad, bloeiende bloemen of besjes.

4. Kies je pot

Iedere tuin heeft potten nodig. Als je twijfelt tussen twee maten, neem dan altijd de grootste. Planten hebben ruimte nodig om te groeien. En daarnaast zal een grotere pot minder snel omwaaien en kan het zijn water beter kwijt. Het materiaal en de kleur van je potten zegt veel over de look van je tuin: kies voor klassiek terra cotta voor een warme, Mediterraans tintje. Roestvrij of corten staal geeft juist weer een heel stoere look. Potten kunnen best duur zijn, maar zijn het geld zeker waard gezien goede potten soms jaren meegaan.

5. Maak een moestuin

Niets is zo fijn als groenten en fruit uit je eigen tuin oogsten. Het is best eenvoudig moestuin-tafeltjes in elkaar te zetten. Het voordeel van tafels is dat ze verplaatsbaar blijven. Vergeet gen netten te gebruiken om je oogst te beschermen.

6. Wildlife

Vogels, vlinders, bijen en andere dieren zijn een geliefd onderdeel van iedere tuinier. Maar de beestjes zijn kieskeurig. Zo nestelen merels bijvoorbeeld enkel in lage bosjes, terwijl duiven liever in hoge bomen zitten. Lees je goed in over wat jouw tuin nodig heeft om de juiste dieren aan te trekken.