Er zijn van die dagen dat je de hele dag maar loopt te piekeren. Dit kan over van alles en nog wat zijn. Ben ik nog gelukkig met mijn partner? Gaat de opvoeding van de kinderen goed? Of zie ik mijn ouders nog wel genoeg? Dit soort vragen kunnen lang in je hoofd blijven rond hangen. Maar je kan ook over jezelf piekeren. Ben ik wel goed genoeg? Doe ik wat mij echt gelukkig maakt? En de vraag der vragen: wie ben ik nou eigenlijk?

Zelfkennis

Zelfkennis verkrijgen is een van de moeilijkste dingen in het leven. Over anderen heb je altijd wel een mening paraat staan, vaak zelfs te snel. Maar iets over jezelf zeggen, komt meestal niet spontaan in je op. Je hoort wat anderen over je zeggen, zowel positieve punten als misschien ook kritiek. Dit kan soms hard aankomen, omdat je vooral positief naar jezelf wil kijken. Toch is het belangrijk om ook open te staan voor feedback. Want zo leer jij ook andere kanten van jezelf, kanten die je misschien wel kent maar niet aan toe wil geven. Toch hoef je niet alles klakkeloos aan te nemen wat andere mensen over je zeggen. Die zien natuurlijk maar een klein deel van wie jij bent. Daarnaast hebben zij ook hun eigen blik op de wereld, want weer beïnvloed hoe ze jou zien. Neem daarom eens tijd voor jezelf om al deze informatie op een rijtje te zetten. Maak eerst een lijstje met de eigenschappen die jij denkt te hebben. Maak daarna een lijstje met wat anderen over je zeggen. Vergelijk deze eigenschappen en kijk of je je in beide lijsten kan vinden. Maak daarna een gecombineerde lijst, je eigen lijst plus eigenschappen waar je je in kan vinden van het andere lijstje. Geef dit aan een vertrouwd persoon in je omgeving, zoals je partner en kijk of deze zich erin kan vinden. Dit gesprek kan je ook weer een hoop nieuwe inzichten geven in wie jij bent

Voorouders

Wie jij bent is niet alleen welk gedrag je vertoont en wat je goede en minder goede eigenschappen zijn. Het zit ook dieper in je. We komen allemaal voort uit onze grootouders. En hoe je familiegeschiedenis eruit ziet kan er interessant zijn om te ontdekken wie jij zelf bent. Een leuke manier om hier achter te komen is om een dna test te doen. Met deze test kan je ontdekken waar je vroegere voorouders vandaan kwamen, en de migratierouters die je voorouders namen om te zien hoe jij hier terecht bent gekomen. Een erg interessante manier om jezelf op een andere manier te leren kennen.