Het regelen van een zakelijk energiecontract is voor veel MKB’ers een doorn in het oog. Er komt namelijk ontzettend veel bij kijken. Waar moet je eigenlijk zijn voor de beste deal omtrent energie MKB en wat is überhaupt het meest scherpe tarief voor jouw energieverbruik? In je zoektocht naar een passend energiebedrijf is de kans groot dat je een aanbod van een MKB energiecollectief tegenkomt. Dat is een groep ondernemers die onder de naam van een collectief gezamenlijk energie afneemt tegen een lagere prijs. Dat klinkt interessant, toch? Er is een aantal voordelen én nadelen te vinden aan zo’n collectief. In dit artikel lees je daar meer over, zodat je de juiste keuze kunt maken wat betreft je energiecontract.

Voordelen van een MKB energiecollectief

Het voordeel van een MKB energiecollectief is dat je uiteindelijk minder zou moeten betalen voor je zakelijke energie. Omdat je met een groep ondernemers bij één energiebedrijf energie afneemt, profiteer je van een soort pakketkorting. Dat is ideaal, omdat je op die manier niet te veel geld kwijt bent aan je zakelijke energiecontract. Een energieleverancier heeft maar al te graag een grote groep ondernemers onder zijn hoede dus zal flink met kortingen strooien. Hierbij moet je wel weten dat het geen energie op maat is. Ben je een grootverbruiker van zakelijke energie en zit je in een groep met bedrijven die wat energie minder verbruiken? Dan is dat voor jouw onderneming waarschijnlijk voordelig, omdat het gemiddelde qua energieverbruik lager ligt. Op die manier betaal je daadwerkelijk minder voor je zakelijke energiecontract in een MKB energiecollectief.

Nadelen van een MKB energiecollectief

Helaas zijn er wel wat meer nadelen dan voordelen te vinden van zo’n collectief. Het feit dat je geen energie op maat krijgt, is dus niet helemaal eerlijk. Dit betekent namelijk dat je ook te veel kunt gaan betalen voor je maandelijkse energierekening. Misschien verbruik je in verhouding wel veel minder. Dat energiepakket kun je helaas niet aanpassen; ook niet wat betreft andere voorwaarden, zoals een vast of variabel tarief of groene of grijze energie. Een ander groot nadeel is dat je bij vrijwel alle collectieven eerst toegangsgeld moet betalen voordat je mee mag doen. Dat betekent dat je dus geld moet betalen om daarna pas te mogen profiteren van voordeel. Dat is wel een beetje vreemd. Ook weet je nooit zeker of je écht het beste aanbod hebt. Niet iedere energieleverancier doet namelijk mee met dit soort collectieven. Het kan dus maar zo het geval zijn dat je niet de allergoedkoopste deal hebt.

Wat kun je het beste doen als MKB’er?

Natuurlijk kan het geen kwaad om te kijken wat een MKB energiecollectief voor je kan betekenen. Misschien heb je wel zin om eens een sprong in het diepe te maken. Wellicht verrast het je wel wat betreft kosten. Per bedrijf kan dit namelijk heel erg verschillen. Maar: hier moet je wel eerst de sprong voor maken om het te weten. Ben je echter op zoek naar écht de beste aanbieding op het gebied van zakelijke energie dan is het aan te raden om toch zelf aan de slag te gaan. Gebruik bijvoorbeeld een zakelijke energievergelijker waarmee je binnen één druk op de knop kunt zien welke aanbiedingen er voor jouw energieverbruik beschikbaar zijn. Op Energie-Zakelijk.nl vind je zo’n handige zakelijke vergelijker. Hier moet je alleen je jaarlijkse verbruik voor weten en eventueel extra voorwaarden zoals een flexibel of vast tarief. Vervolgens zie je een overzicht met diverse aanbiedingen en kies je de deal die het beste matcht. Zo betaal je echt nooit meer te veel voor je zakelijke energiecontract.