Het aanschaffen van een auto is een grote stap voor veel mensen. Vooral voor de wat jongere mensen is de eerste auto erg belangrijk, en daarom ook een ontzettend leuke aankoop. Omdat je nog niet zo veel geld hebt, zal deze auto lang mee moeten gaan, en zal je er veel kilometers in maken. Met de eerste auto schep je echt een band, waar je vele jaren mee zal doen. Juist om deze reden is het belangrijk dat je de juiste auto aanschaft, en niet zomaar de eerste de beste auto koopt. Er komt best wel wat bij kijken, en veel daarvan is natuurlijk ook persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk dat je niet al te hoge verwachtingen schept bij je eerste auto. Maar wat zijn nou echt wat goede dingen om aan te denken bij het aanschaffen van een auto?

Houd rekening met je budget

Een mooie en dure auto kopen is uiteraard heel verleidelijk, maar een bijzonder dom idee als je nog jong bent en niet zoveel geld hebt. Het aanschaffen van een auto is namelijk niet je nummer een prioriteit, en is vooral meer een luxe voorwerp. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat je er niet eentje moet aanschaffen, want het kan het leven wel een stuk makkelijker maken. Let er gewoon goed op dat je niet een te dure aanschaft. Koop bijvoorbeeld niet een nieuwe auto, waar nog nooit op gereden is. Deze auto's zijn al snel duizenden euro's duurder, terwijl het kwaliteitsverschil niet bijzonder hoog is. Tweedehands auto's vereisen wat meer aandacht bij het aanschaffen, maar zijn het daarna zeker waard. Ook een auto shortlease is misschien een goede optie als je op het moment zelf nog niet heel veel geld hebt, maar wel een vast bedrag per maand verdiend.

De onderhoud van een auto kost ook veel geld

Iets wat veel mensen lijken te vergeten is dat een auto aanschaffen niet alleen maar veel geld kost bij de aankoop. Een auto kost ook veel geld in de onderhoud. Je moet namelijk wegenbelasting betalen, en benzine is ook niet bijzonder goedkoop. De wegenbelasting is vooral hoog bij wat oudere auto's, en aangezien je als je jong bent niet bijzonder veel geld hebt, zijn oudere auto's iets waar je vaak in zal rijden. Houdt er dus ook rekening mee dat je zelfs na de aankoop nog een hoop geld kwijt zal zijn. Als je dit niet maandelijks kan veroorloven, is het misschien slimmer om nog eventjes te wachten met het kopen van een auto. Er zit geen schaamte in om wat langer de fiets of openbaar vervoer te nemen om geld te besparen. Want een auto kopen is hartstikke leuk, maar het moet je niet bankrupt maken!