Het is voor sommige mensen misschien vanzelfsprekend om iedere dag een vitamine pil te nemen. Maar een hele grote groep Nederlanders gaat het leven door zonder ooit een extra supplement te slikken. Het is niet nodig en dat zit eigenlijk al in het woord. Supplement betekend namelijk aanvulling. Het is niet voor iedereen mogelijk om een gebalanceerd dieet te volgen waarbij zij voldoende voedingstoffen binnen krijgen om de gezondheid te behouden. Het kan dan dus handig zijn om een supplement te nemen. Maar niet iedereen neemt supplementen omdat hun dieet dat niet toe laat. Denk bijvoorbeeld aan de bodybuilders die bergen eiwitten nodig hebben om hun spieren te laten groeien. Als dit met een normaal dieet bereikt moet worden zijn ze zo goed als de gehele dag bezig met eten, daar is een eiwitshake of twee dus een handige oplossing. Ook is het mogelijk dat mensen een chronische aandoening hebben waardoor het niet of nauwelijks mogelijk is om bepaalde vitamine en mineralen op te nemen uit regulier voedsel. Voor deze groep is het dan dus handig om een hogere dosis van de stof die ze niet binnen kunnen krijgen te nemen. En dan is er nog een groep die het doet om gewicht te verliezen. Vaak wordt er dan een groene thee extract genomen. Supplementen komen voor in verschillende soorten en maten, ze komen ook van overal van de wereld vandaan, ieder met zijn eigen geneeskrachten. Voordat je overweegt een supplement te gaan gebruiken, raadpleeg eerst de huisarts.

Afrikaanse supplementen

Een belangrijk supplement in afrika is baobab fruit poeder. Dit wordt gemaakt van het  gedroogde fruit van de baobab boom en is rijk in anti occidanten en vitamine C. De mucuna pruriens, ook wel de fluweelboon genoemd bevat de stof levodopa. Dit is de voorloper van dopamine en wordt dus hierin omgezet door het lichaam. De hibiscus is ook in Nederland een bekende plant. Hier wordt vaak thee van getrokken en kan helpen bij de gezondheid van het hart en het reguleren van de bloeddruk.

Indiase supplementen

Turmeric is een indiaans kruid dat voornamelijk wordt gebruikt in recepten. Des al niet te min wordt het vaak gebruikt voor het ondersteunen van de gewrichten. Ashwagandha supplement is een traditioneel indiaans kruid dat al eeuwen lang wordt gebruikt tegen stress en een verhoging van de cognitieve functies. Amla is een fruit dat wordt gebruikt voor het immuun systeem, dat komt doordat deze vol zit met anti oxidanten en vitamine C.