Bij het implementeren van nieuwe systemen moet je niet over een nacht ijs gaan. Iets met nooit je oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt aangeschaft. Je huidige systeem is misschien niet helemaal fijn (of helemaal niet fijn), maar het is een redelijk werkbaar systeem. Wanneer je dan overgaat tot een ander systeem, dan is het zaak dat je dat eerst onder controle hebt, voor je het oude systeem van de hand doet. Het is daarom niet voor niets dat er hele stappenplannen zijn ontwikkeld, bijvoorbeeld voor SAP implementatie. Zo weet je zeker dat je straks een goed werkbaar systeem hebt, dat doet wat jij ervan verwacht.

SAP implementatie gaat niet zomaar

Je moet er goed de tijd voor nemen en het stappenplan volgen. Dit om te garanderen dat je straks een ERP systeem hebt waar je ook echt iets aan hebt. Het instellen van een projectteam is stap 1. Dit team gaat inventariseren wat er allemaal nodig is en ook hoe er tot een goed plan van aanpak gekomen gaat worden. Om dit zomaar bij je werknemers op hun bordje te gooien is wel wat veel van het goede. Daarom biedt Planlogic hulp. Zij leveren teamleden om het projectteam goed op de hoogte te stellen van de mogelijkheden. De volgende stap is dan de ontwerpfase. Wat is er nodig in jouw bedrijf en hoe kan dit het best worden toegepast.

De uitvoering heeft ook nog wat voeten in aarde

Maar dat is logisch. Het systeem moet speciaal naar de behoeften van jouw bedrijf gebouwd worden (stap 3). Dit moet tussendoor worden gefinetuned en getest. In dit stadium worden ook trainingen voor het overige personeel ontwikkeld. De volgende stap (stap 4) is de implementatie. In deze fase wordt getest en nog een keer getest en worden voorbereidingen getroffen voor de lifegang. Ook hier heeft Planlogic een checklist voor. Pas als alle onderdelen naar tevredenheid zijn afgevinkt, kun je overgang tot de lifegang. De laatste en meest spannende stap is de daadwerkelijke lifegang. Alle bedrijfsgegevens worden dan overgezet en je personeel gaat, eventueel met hulp van Planlogic, aan de gang.

Dit klinkt als een intensief traject

En dat is het ook. Maar hoe fijn is het als alles eenmaal werkt? Je hebt dan op elk gewenst moment inzicht in alle onderdelen van je bedrijf en kunt precies zien waar de eventuele knelpunten zitten. Door te leren hoe je de verschillende data kunt interpreteren, kun je je bedrijf echt naar een hoger niveau tillen. Dat is toch de moeite waard?