Iedereen heeft weleens een mindere dag waarop niks lijkt te lukken, je je moe en futloos voelt en het liefst zo snel mogelijk terug je bed in wilt gaan. Als deze dagen vaker voorkomen en het langdurig aan houdt dan kunnen dit klachten zijn van depressiviteit. Voor hulp bij deze klachten kun je opzoek gaan naar een therapeut, maar ook online therapie wordt steeds populairder. In deze blog meer over online therapie bij depressieve klachten.

Depressie

In Nederland zijn er naar schatting meer dan een half miljoen mensen die rondlopen met depressieve klachten of een vorm van depressie. Het is de meest voorkomende psychische stoornis en bevat meerdere psychische maar ook fysieke symptomen. Symptomen kunnen onder andere slaapstoornissen, weinig eetlust, vermoeidheid, huilen, lichamelijke onrust, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en besluiteloosheid zijn. Van een depressie kun je spreken als er minimaal twee meerdere symptomen aanwezig zijn.

Onlinebehandeling 

De laatste jaren is er meer onderzoek gedaan naar het effect van online therapie en wordt het steeds meer gebruikt door psychologen. Het schijnt net zoveel effect te kunnen hebben als face-to-face therapie. Met online therapie wordt er meer zelfstandigheid gevraagd van de cliënt waardoor hij/zij zichzelf beter leert te beschermen tegen psychische klachten. Daarnaast is de drempel ook lager voor mensen met klachten om zich aan te melden voor online therapie. Veel menen met depressieve klachten zoeken geen hulp. Dit kan te maken hebben met die drempel, lange wachtlijsten, de gedachte dat praten toch niet zal helpen of een bepaald gevoel van schaamte. De online therapie wordt gezien als therapie bij mensen waarbij de klachten nog niet heel ver zijn, juist omdat er veel zelfstandigheid wordt gevraagd van de cliënt. 

Online therapie bij zwangerschapsdepressie

Bij zwangerschap denkt men vaak dat vrouwen 9 maanden lang zich dolgelukkig horen te voelen, dit is echter niet altijd zo. Er bestaat namelijk zoiets als zwangerschapsdepressie, waarbij aanstaande moeders rond kunnen lopen met sombere gedachtes. De oorzaak hiervan kan met verschillende dingen te maken hebben, maar de oplossing kan ook te vinden zijn in online therapie. Zwangerschapsdepressie is een andere vorm van depressie en hier hoort vaak een iets andere behandeling bij. Er zijn online verschillende therapieën te vinden om van jezelf weer een ‘vrolijke’ aanstaande moeder te maken. 

Depressieve klachten zijn niets om je voor te schamen, het is echter wel belangrijk om niet te lang rond te lopen met deze klachten en opzoek te gaan naar een oplossing. Of dit nu is met face-to-face therapie of online therapie.