Misschien klink als een enorme Nederlander als ik dit zeg, maar fietsen is het heerlijkste wat er is. Veel mensen hebben een hekel aan fietsen, omdat ze fietsen alleen zien als dat ritje naar hun werk in de ochtend door de regen, of van de supermarkt naar huis met 6 boodschappentassen aan je stuur. Als vervoersmiddel is fietsen enorm handig, maar vervelend vergeleken met alternatieven waarbij je een dak boven je hoofd hebt, dat geef ik toe. Maar we vergeten hierdoor al snel dat fietsen voor je plezier hartstikke leuk kan zijn. 

Wist je dat…

Ons koude kikkerlandje is dan misschien wel klein, maar op de fiets gaat er een hele wereld voor je open. Wist je dat de totale lengte aan fietspad in Nederland 35 000 kilometer is? Genoeg te verkennen dus! Vooral in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kun je goede lange fietstochten maken. Deze provincies hebben de meeste meters fietspad per hectare landoppervlak. Maar als je ergens anders woont, niet getreurd – al onze provincies hebben prachtige fietsroutes te bieden!

Wist je dat Nederlanders gemiddeld duizend kilometer per jaar afleggen op hun fiets? Dat is wel heel veel! Een groot deel van dit gemiddelde wordt opgekrikt door tieners die elke dag kilometers heen en weer naar school fietsen. Zij leggen gemiddeld wel twee duizend kilometer per jaar op de fiets af! Dit is vergelijkbaar met de afstand tussen Amsterdam en Lissabon. Met een aantal slaappauzes tussendoor kunnen we in Nederland dus lekker goedkoop op vakantie!

Hoe vind je de beste fiets?

Heb je door al die fiets praat nou echt zin gekregen om een mooi ritje te maken, maar heb je geen goede fiets? Niet getreurd, want er komen steeds meer soorten en maten fietsen op de markt. Zo heeft de elektrische fiets bijvoorbeeld ook een enorme invloed op de markt. Waar deze eerst alleen voor ouderen waren, worden ze nu steeds meer gebruikt door de normale burger, omdat je al het leuke van fietsen hebt, maar zonder de heuvels. Ik zelf vind het actieve juist een heerlijke bijkomstigheid, want het voelt niet als sporten als je afgeleid bent door de prachtige omgeving om je heen. Ook op het gebied van budget zijn er steeds meer variaties, en er worden nieuwe concepten gemaakt voor de velen mensen die geen eigen fiets in de binnenstad kwijt kunnen. Zo kun je bij sommige bedrijven een fiets lenen voor bepaalde tijd en weer terugbrengen, en deze soms zelf ergens op een willekeurige plek in de stad weer achterlaten. Ideaal! Ook is de ov-fiets erg populair. Maar uiteindelijk gaat er natuurlijk niets boven je eigen vertrouwde tweewieler. Zoek dus snel een mooie dames of heren fiets uit, stap erop en ga de wereld verkennen!