Als hoogsensitief persoon ben je je een stuk bewuster van de wereld om je heen dan anderen. Dat zorgt er voor dat je gevoelig bent voor geluiden, geuren, aanrakingen maar ook bijvoorbeeld voor stemmingen en emoties van andere mensen. En hoewel deze gevoeligheid niet altijd door de buitenwereld begrepen wordt, heeft hoogsensitief zijn ook veel belangrijke voordelen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Volgens onderzoeken vanuit de psychologie is hoogsensitief zijn aangeboren en vaak genetisch bepaald. Mensen die hoogsensitief zijn worden vaak omschreven als verlegen, maar dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Mensen die hoogsensitief zijn zijn echter wel een stuk bewuster van de wereld om zich heen. Zo zijn ze gevoelig voor emoties en stemmingen, maar ook voor geluiden, geuren, aanrakingen en andere prikkels van buitenaf. Hierdoor raken ze eerder overprikkeld en hebben ze soms de neiging zich terug te trekken.

Niet altijd begrepen door de buitenwereld

Hoogsensitiviteit wordt niet altijd begrepen door de buitenwereld. Mensen vinden het soms vreemd of overdreven dat een hoogsensitief persoon zo sterk reageert op bepaalde prikkels. Ook hebben veel hoogsensitieve mensen moeite met bepaalde stressvolle situaties. Zo presteren ze soms minder als er op hun vingers gekeken worden, of voelen ze zich snel overbelast als er veel van hen gevraagd wordt. In deze situaties is het extra belangrijk dat een hoogsensitief persoon zijn of haar grenzen aangeeft.

Voordelen van hoogsensitief zijn

Hoogsensitief zijn heeft gelukkig ook veel voordelen. Zo hebben hoogsensitieve mensen veel empathie en kunnen ze het aanvoelen van stemmingen en emoties van andere mensen positief gebruiken. Bijvoorbeeld op de werkvloer of bij vriendschappen is deze eigenschap erg praktisch. Hierbij blijft het wel belangrijk dat een hoogsensitief persoon de mogelijkheid krijgt zich af en toe terug te trekken en te werken vanuit een rustige omgeving. Zodra een hoogsensitief persoon zich op zijn gemak voelt, zal hij of zij zich ontpoppen tot een loyale en creatieve bondgenoot.