We weten natuurlijk allemaal waarom het zo belangrijk is om ons afval te scheiden. Ik ben hier zelf ook een groot voorstander van. Thuis scheid ik bijna al mijn afval. Ik hou rekening met het scheiden van karton, plastic, blikken, glas en natuurlijk al het GFT. Ik heb er zelfs wel eens over nagedacht om een speciale ton aan te schaffen waar je al je voedselrestanten in kan doen, met nog wat andere dingen, om je eigen compost te maken. Maar dit ging mij wat te ver. Het schijnt dat Nederland, samen met andere west-noord Europese landen erg fanatiek zijn in het scheiden van afval. Amerikanen zijn altijd enorm verbaast over ons fanatisme. Velen Amerikanen in Nederland gooien gewoon alles in dezelfde bak, dit schijnt soms nog wel eens tot een opstootje te lijden. De reden dat ik dit opbreng is omdat ik laatst mij bewuster werd van chemisch afval en hoe je dit moet scheiden.

Chemisch afval scheiden is lastig.

Het scheiden van chemisch afval is een hele nieuwe wereld van mij. Ik ben er nog nooit eerder mee in aanraking gekomen. Laatst moest ik echt alleen de accu uit de boot vervangen. In een accu zitten stoffen die enorm schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Dit valt officieel onder KCA (Klein Chemisch Afval). Als je dit normaal weggooit kan het verbrand worden of in grondwater terecht komen. Als chemisch afval verbrand wordt leidt het tot luchtvervuiling en natuurlijk mag het ook niet het grondwater terecht komen. Chemisch afval kan je dus niet zomaar weggooien, de overheid heeft hier strenge regels aan voorgeschreven. Online is gelukkig wel genoeg informatie te vinden over het weggooien van chemisch afval.

Wat valt allemaal onder chemisch afval?

Omdat ik ondertussen wel redelijk weet hoe groot de schade kan zijn als we chemisch afval niet goed inzamelen hoop ik jullie aan te sporen ooit hetzelfde te doen. Onder andere batterijen, medicijnen, bijna alle vormen van verf, motorolie, bestrijdingsmiddelen en inktcartridges vallen onder het klein chemisch afval. Dit is een lijst aan producten die wij in ons dagelijkse leven nog best veel gebruiken. Medicijnen gooien wij zo weg. Verfkwasten maak je snel schoon in de gootsteen en bestrijdingsmiddelen zullen vaak ook wel hun weg vinden naar het normale vuil. Daarom wil ik graag iedereen aansporen om eens naar jouw chemische afval te kijken. Nederlanders zijn namelijk, blijkbaar, heel fanatiek in het scheiden van afval. Dan moeten we er niet voor zorgen dat ons chemische afval roet in het eten gaat gooien.