Zakelijke rekeningen zijn er in allerlei soorten. Als zzp-er wil je een simpele, maar complete rekening. Het liefst zo goedkoop mogelijk. Een zakelijke bankrekening is duurder dan een particuliere rekening. Zaak om goed op te letten welke kosten er verbonden zijn aan de verschillende rekeningen. Om te beginnen kun je de vaste kosten op een rijtje zetten voor een bankrekening met internetbankieren en één betaalpas. Daarnaast zijn er ook de variabele kosten. Die kunnen behoorlijk oplopen wanneer je veel transacties hebt.

Gratis zakelijke bankrekening

De verleiding is groot om een gratis zakelijke bankrekening te kiezen. Maar past de service die dan geboden wordt wel bij je bedrijf en de wensen die je hebt bij een bankrekening. Ook kunnen er nog verborgen kosten zijn waar je later tegenaan loopt. Misschien wil je je rekening in het buitenland gebruiken of er een creditcard aan koppelen. Het zijn over het algemeen online banken, die geen papieren afschriften verstrekken. Ook hebben ze geen regiofilialen. Op dit moment is het niet zinvol naar rentetarieven te kijken, maar bij veranderende rentestanden kan dat ook een punt zijn. Het is verstandig niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de verwachtingen die je hebt van je zakelijke bankrekening op dit vlak.

Een zakelijke rekening

Een zakelijke bankrekening is niet verplicht, maar wel handig. De fiscus stelt het op prijs wanneer privé en zakelijk gescheiden zijn. Zzp-ers hebben al veel kosten, verzekeringen, pensioenopbouw, het loont de moeite om ook op de kleine uitgaven te besparen. Een gratis rekening kan dan één van die besparingen zijn. Voor de meeste zzp-ers gaat het niet om veel transacties, dat betekent dat de keuze voor een gratis zakelijke bankrekening met betaling per transactie interessant kan zijn. Voor sommige onderdelen moet soms extra betaald worden, zoals het pinnen van geld of het betalen in buitenlandse valuta. Ook het gemak en de service kan een aspect zijn waarop je je beslissing wilt baseren: een app op je telefoon of een Nederlandstalige helpdesk.

Overstappen naar een gratis bankrekening

Wanneer je nu een dure zakelijke bankrekening hebt en wilt overstappen naar een gratis zakelijke bankrekening of een veel goedkopere, is er de overstapservice. Dat betekent dat de bank je help met de overstap. Niet alle gratis banken bieden die service. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf doen. Zeker wanneer je niet veel transacties per maand hebt, is het eenvoudig om je klanten of opdrachtgevers van je nieuwe rekeningnummer op de hoogte te stellen.