Iedere man zal ongetwijfeld ooit in zijn leven wel eens een polo hebben gedragen. Maar heb je je wel eens afgevraagd: waarom heet het eigenlijk een polo? En waar zijn die knoopjes eigenlijk goed voor? Waar komt de polo vandaan?

Ik wel, en daarom heb ik de geschiedenis van de polo eens uitgezocht. En tot mijn verbazing, bleek het nog best een interessant verhaal te zijn ook! Vandaar deze blog.

Het ontstaan van de polo

De exacte datum waarop de eerste polo is gemaakt is natuurlijk onmogelijk exact te herleiden. Wel was er in de geschiedenis een debuut-moment dat door velen is opgemerkt. Dit was eind van de 19e eeuw, in de geboorteplaats van de sport polo: in Manipur, India. Britse soldaten waren hier gestationeerd, en vestigde hier de eerste polo-club van deze tijd. De sport groeide in populariteit. De Britse soldaten en Britse theeplantagehouders waren fanatiek spelers in India. Maar al snel ging de aandacht naar hun kleding: traditioneel voor die tijd droegen ze lange, dikke mouwen gemaakt van katoen. Maar dit was erg warm en belemmerde het spel. Daarom bonden ze hun kragen aan t-shirts. De knoopjes zouden er voor zorgen dat de kragen niet op en neer gingen flappen wanneer de spelers in galop door het veld gingen. Pas in 1862 werd de sport in Engeland geïntroduceerd.

De polo als nieuw kledingstuk

Eind van de negentiende eeuw kwam John Brooks, een kleinzoon van de oprichter van de Brooks Brothers firm in Amerika, naar Engeland, de Europese markt verkennen. Terwijl hij een polo-spel bekeek, zag hij de vreemde kraagjes met knoopjes. John was onder de indruk, en nam het idee mee terug naar de Brooks Brothers. Daar werden dezelfde knoopjes-kragen toegepast op t-shirts. In 1896 werd de ‘Button-Down polo t-shirt’ een ware trend. 

Verspreiding

Een ander belangrijk figuur voor de verspreiding van de polo was Jean Rene Lacoste: de Franse tennis legende. Hij zou zogenaamd de ‘moderne’ polo hebben uitgevonden. Net als het geval was bij polo, was ook bij tennis de kleding zeer onpraktisch. De witte tennis outfits van de jaren 1900 waren traditioneel met opgestroopte lange mouwen. Maar eigenlijk was dat erg oncomfortabel. Lacoste gebruikte zijn status als nummer één tennisser om een nieuw product te legitimeren: de polo met korte mouwen. Ook gebruikte hij een nieuw soort katoen, namelijk Pique katoen. Deze katoensoort is meer open en ademt meer tijdens het sporten. Hij accepteerde ‘de krokodil’ als geuzennaam en borduurde dit als logo op zijn shirts. Door het dikkere katoen hoefde er geen knoopjes meer op het kraagje. De kraag kon ook omhoog worden gezet om niet te verbranden in de nek.

In 1926 won Lacoste zijn polo toen hij een Amerikaans open kampioenschap won. Vele sportsmannen kozen er voor de traditionele sportkleding te verwaarlozen en over te stappen op het efficiente Lacoste Tennis Shirt.

Van origine dus echt een sport shirt, maar tegenwoordig wordt de heren polo ook veelal casual gedragen.