Wil je jouw boot beschermen tegen aangroei? Dan heb je vast al eens gehoord dat antifouling hierbij kan helpen. Ben ji je aan het oriënteren op antifouling? Dan bestaat er een grote kans dat je niet goed weet welke antifouling je precies nodig hebt in jouw specifieke situatie, omdat het aanbod zo groot is. Daarom helpt dit blog je op weg bij het kiezen van de juiste antifouling voor je boot.   

Wat is antifouling nu eigenlijk?

Antifouling is een verf die je kunt aanbrengen op een onderwaterschip. Doordat de verf aangroeiend is, zorgt het ervoor dat organismen zich niet aan je boot kunnen hechten. Hierdoor blijft het onderwaterschip van je boot vrij van aangroei van schelpen of wieren en voorkom je dat je boot last krijgt van corrosie, osmose, snelheid verliest of meer brandstof verbruikt.

Welke soorten antifouling zijn er?

Er zijn verschillende soorten antifouling. Welk type antifouling je nodig hebt, hangt af van het materiaal waarvan de boot gemaakt is, de snelheid waarmee je boot vaart en of je in zout of zoet water vaart. Er zijn grofweg twee soorten antifouling te onderscheiden.

Harde antifouling

Harde antifouling is een type aangroeiende verf die, wanneer het in contact komt met water, biociden loslaat die ervoor zorgen dat aangroei niet of niet goed kan ontstaan. Na enige tijd zijn alle biociden opgelost en blijft alleen d verf over. Dan is het tijd om het schip te schuren en het onderwaterschip van een nieuwe laag antifouling te voorzien. Harde antifouling is met name geschikt voor snelvarende schepen en boten die veel op trailers staan.

Zachte antifouling (ook wel zelfslijpende antifouling genoemd) 

Zachte antifouling is een verf die vanzelf steeds met een dun laagje van je onderwaterschip afslijpt. Hierdoor zul je dus na een tijdje de boot opnieuw moeten voorzien van een laag antifouling. Zelfslijpende antifouling is goed geschikt voor langzaam varende boten die niet harder dan 20 tot 25 knopen varen. 

Waar moet je op letten bij het gebruik van antifouling?

Ga je antifouling aanbrengen op je onderwaterschip? Zorg dan goed voor je eigen veiligheid. Antifouling is namelijk een chemisch materiaal wat snel kan zorgen voor irritatie en uitslag. Draag dus altijd handschoenen van nitryl bij het aanbrengen, doe een (wegwerp) overall aan, zet en veiligheidsbril op en draag een stofmasker om geen chemische stoffen binnen te krijgen. Laat de antifouling altijd minimaal 24 uur intrekken op het onderwaterschip voordat je je boot weer in het water ligt en volg altijd de instructies op de verpakking op.