Vandaag werd mijn buurman gecremeerd. Een lieve Surinaamse man. We hadden een goede band met hem. Hij was altijd vrolijk, gastvrij en goedlachs, zelfs toen hij ziek was hield hij de moed er altijd in. In zijn koelkast stond de witte wijn altijd koud. Hij zag altijd wel een reden om iets te vieren. De Crematie was traditioneel Surinaams. Het was de eerste keer dat ik zo’n uitvaart mocht bijwonen, het was bijzonder. Een uitbundige aangelegenheid waarbij een bazuinkoor aanwezig was en er werd zelfs gedanst! Er was veel aandacht besteed aan het vieren van het leven van onze buurman. De uitvaartverzorging had alles in het werk gesteld om de crematie helemaal naar de wensen van de overledene en de familie te laten verlopen.

Weet jij hoe en wat?

Jij en ik. We zijn mensen in deze wereld. Druk met leven, soms met overleven. Allemaal weten we dat we niet het eeuwige leven hebben. Denk jij daar weleens aan? Aan je eigen uitvaart? Misschien wil je er niet aan denken en verdring je de gedachte eraan. Het kan ook zijn dat er al wél over hebt gedacht en weet wat je wilt. Het is goed om je idee hierover te delen met iemand. Ook als het je eigenlijk niks uitmaakt wat er gebeurt op jouw uitvaart, is het toch ook goed als je dit met iemand bespreekt. We weten immers nooit wanneer het onze tijd is en soms is er gewoon geen gelegenheid meer. Als je je uitvaartwensen niet wilt of kunt bespreken met een naaste dan kan dit ook met iemand die uitvaarten verzorgt. Uiteraard kun je je wensen ten allen tijden bijstellen of veranderen.

Familie

Een uitvaart is afscheid nemen. Het is belangrijk voor het rouwproces van nabestaanden om stil te staan bij het afscheid van een dierbare. Ook voor vrienden en kennissen die wat verder weg stonden van de overledene, hebben de behoefte om stil te staan bij het leven en het afscheid van degene die ze kenden. Ook voor hen was de overleden een deel van hun leven, hoe bescheiden misschien ook. Het kan heilzaam werken om actief mee te denken, of zelfs een rol te spelen in het uitvaartritueel. Vaak weet de familie wel hoe ze een en ander in het vat willen gieten. En zo niet, dan is er altijd de uitvaartondernemer die je hierin kan bijstaan. Er is meer mogelijk dan je misschien wel denkt. Zelfs dansen is een optie.